Muzeja telpa nr.11 – Instalācija “Padomju laika virtuve”

Šī instalācija ataino tipisku padomju laika slimnīcas virtuvi, kāda darbojās Latvijas ārstniecības iestādēs 20. gadsimta 60.–80. gados. Tajā valdīja stingra kārtība, noteikts darba ritms un vienkārša, bet funkcionāla vide. Mūsu ārstniecības iestādes virtuvē katru dienu gatavoja līdz 1500 porcijām vienai ēdienreizei pacientiem un darbiniekiem. Virtuves aprīkojumā izmantoja lielus katlus, tvaika katlus un metāla traukus. Viss bija marķēts – katram darba posmam savi galdi, svari un trauki.

Darba telpas bija aprīkotas ar dubulto metāla izlietni, emaljētajiem traukiem, lieliem alumīnija katliem, mehāniskajiem svariem un ventilācijas nosūcējiem, kas bija raksturīgi padomju perioda virtuvēm. Lai arī vide šķiet raupja un askētiska, tajā ik dienu noritēja nozīmīgs darbs – slimnīcas uztura nodrošināšana.

Slimnīcu ēdnīcās ēdienkarte bija stingri reglamentēta – to veidoja diētas, kuras noteica ārstējošie ārsti. Gatavošana notika pēc vienotiem normatīviem, kas paredzēja kaloriju daudzumu, porciju lielumu un produktu izlietojumu. Katrs ēdiens tika rūpīgi svērts un porcijās sadalīts, lai nodrošinātu pacientiem atbilstošu uzturu.

Virtuves darbinieces strādāja agri no rīta līdz vēlam vakaram – mazgāja, šķiroja un gatavoja lielos apjomos, bieži vien šaurās un karstās telpās. Neraugoties uz vienkāršajiem apstākļiem, tieši šajās virtuvēs tapa siltas zupas, griķu putras, pankūkas, smalkmaizītes un kompoti, kas bija daļa no slimnīcu ikdienas dzīves un padomju sadzīves neatņemama sastāvdaļa.

Video stāstu skatieties 9. telpā! Savukārt, šis ir video, kuru var skatīt muzejā: