Stacionāra ēdienkarte nākamajai nedēļai:

27. janvāris

28. janvāris

29. janvāris

30. janvāris

31. janvāris

1. februāris

2.  februāris

3. februāris

4. februāris

5. februāris

6. februāris

7. februāris

8. februāris

9. februāris

Laiks, cikos tiek piegādāts ēdiens:

  • Brokastis –  no plkst. 8.00 līdz 9:00;
  • Pusdienas un launags, ja paredzēts – no plkst.12.00 līdz 13:30;
  • Vakariņas un otrās vakariņas –  no plkst.16.00. līdz 17.00

Ēdienu piegāde konkrētā nodaļā ir atkarīga no loģistikas sistēmas un citiem neparedzamiem  apstākļiem, tādēļ vēršam uzmanību, ka ēdienu piegādes laiki var atšķirties.

Diētu formas:

Ārstnieciskās diētu formas Diētas pielietojums
Diēta Nr.F15 Diēta tiek piemērota pacientiem ar dažādām slimībām, kurām nav nepieciešamas īpašas diētas, kā arī, ja nav traucēta gremošanas sistēmas darbība. Šī diēta paredzēta pārejai uz ikdienišķu diētu atveseļošanās posmā un pēc ārstnieciskām diētām. Enerģētiskā vērtība un olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu saturs gandrīz pilnībā atbilst tām ēšanas normām, kas tiek piemērotas cilvēkiem, kuri nav noslogoti ar fizisku darbu.
Diēta Nr. F1 Diēta tiek piemērota kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnu čūlas slimniekiem, pacientiem, kas slimo ar zarnu kolītu, krona slimniekiem un geriatriskiem pacientiem.
Diēta OBV Olbaltumvielu diēta, kas tiek piemērota lielākai daļai pacientu, tai skaitā pacientiem ar onkoloģiskām slimībām, pacientiem ar augstu vielmaiņas katabolismu (imūnsupresija, apdegumi, sepse, politrauma u.c.) un malnutrīcijas risku.
Diēta Nr.F9 Uzturā vairāk iekļauj produktus ar zemu glikēmisko indeksu( rādītājs, cik ātri un kādā daudzumā katrs produkts izsauc cukura paaugstināšanos asinīs un insulīna reakciju aizkuņģa dziedzerī.) un samazina produktus ar augstu glikēmisko indeksu.
Diēta Veģ Veģetārā diēta, no kuras tiek izslēgti gaļas un zivju produkti. Produkti, kas tiek iekļauti: pākšaugi, rieksti, sēklas, sojas produktiem, tofu,  piens un tā produkti, olas, visa veida dārzeņi, augļi un ogas , visa veida graudaugu produkti, eļļa, sviests, piena alternatīvie produkti, žāvēti augļi.
Diēta Veg Vegānā diēta, no kuras tiek izslēgti gaļas un zivju produkti, olas, piens un piena produkti. Produkti, kas tiek iekļauti: pākšaugi, rieksti, sēklas, sojas produktiem, tofu,  piena alternatīvie produkti, visa veida dārzeņi, augļi un ogas , visa veida graudaugu produkti, eļļa, žāvēti augļi, augļu sulas, cukurs, vegānu jogurti, vegānu sieri.
Diēta Bezlak Diēta ar ierobežotu laktozes daudzumu. Tiek izslēgti sekojošie produkti- piens (govs, aitas, kazas), piena produkti – biezpiens, krējums, jogurts, kefīrs, kausētie sieri, sviests un citi produkti ar pievienotu pienu un tā produktiem.
Diēta Bezglut Bezglutēna diēta, no kuras tiek izslēgti kvieši, rudzi, mieži, auzas un tiem izgatavotie pārtikas produkti.
Diēta Bezglutlakt

Bezglutēna un bezlaktozes diēta.

Ēdienos nedrīkst iekļaut neko no kviešiem, rudziem, miežiem, auzām – milti, putraimi, pārslas, grūbas, klijas, diedzēti graudi, maize, mīklas izstrādājumi, iesals, makaronu izstrādājumi, brokastu pārslas, saldumi, cepumi (arī prosas, griķu cepumi), kūkas, rieksti šokolādē. Desas, kotletes, zivju pusfabrikāti, zivju konservi, ēdieni ar rīvmaizi, mērces ar miltiem, buljona kubiciņi. Kafijas aizstājēji, graudu kafija, graudu etiķis, sojas mērce

Piesardzīgi (pārbaudīt sastāvu) var izmantot šādus produktus –  jogurtus, sierus, kausētos sierus (bieži – saistviela glutēns), krējuma produktus.

Piesardzīgi (pārbaudīt sastāvu) var izmantot šādus gatavos produktus – zupas, desertus, konservus, mērces, kartupeļu kroketes, klimpas.

Atļautie produkti- Kukurūza, prosa, griķi, rīsi, amarants, kvinoja ,rīsu, kukurūzas, griķi, sojas, konditorejas izstrādājumi no šiem miltiem. Gaļa, zivis, olas, sojas produkti, pākšaugi, lēcas, rieksti. Dārzeņi, ogas un augļi.
Augu eļļa. Želejas, ievārījumi, medus.

Diēta Nr. 7 Hronisku nieru slimību diēta.
Diēta Nr. 5 Pie aknu saslimšanām
Diēta Nr. 5T

Ar pazeminātu tauku daudzumu. Ēdiens pusšķidras konsistences, mehāniski un ķīmiski saudzējošs – pusšķidras putras, biezeņzupas, gaļas, sakņu, biezeņi, omlete, skābpiena produkti (pusšķidras biezpiena masa, lakto, kefīrs, paniņas, jogurti bez piedevām). Nedrīkst saturēt rupjas šķiedras, termiski neapstrādātus dārzeņus, augļus, sēklas, riekstus, pilngraudu produktus.

Diēta Nr. 1a

Maigas konsistences diēta. Ēdienam pusšķidra konsistence (ēdiens blendēts, caurberzts) – pusšķidras putras, biezeņzupas, gaļas, sakņu, pākšaugu biezeņi, omlete, skābpiena produkti (pusšķidra biezpiena masa, lakto, kefīrs, paniņas, jogurti ar piedevām (arī ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu), termiski apstrādātu augļu biezeņi (piemēram, ābolu biezenis), augļu vai ogu kokteiļi vai smūtiji, pusšķidras konsistences saldie ēdieni un deserti.

Ēdiens nedrīkst saturēt rupjas šķiedras, termiski neapstrādātus dārzeņus, augļus, sēklas, riekstus.

Papildus paredz tumes (piemēram: auzu, rīsu tumes).

Zondes diēta

Diēta ir šķidrs uzturs. Ēdienam pusšķidra homogēna konsistence (ēdiens blendēts, caurberzts) – pusšķidras, homogēnas putras, biezeņzupas, gaļas, sakņu biezeņi (ierobežoti dārzeņi, graudaugi kuros liels šķiedrvielu daudzums), omlete, skābpiena produkti (pusšķidra homogēna biezpiena masa, lakto, kefīrs, paniņas, jogurti ar piedevām, ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu), termiski apstrādātu augļu biezeņi (piemēram, ābolu biezenis).

Nedrīkst saturēt rupjas šķiedras, termiski neapstrādātus dārzeņus, augļus, sēklas, riekstus. Ierobežots šķiedrvielu daudzums, netiek lietoti produkti un ēdieni, kas ir grūti sagremojami, kas izraisa gāzu uzkrāšanos gremošanas traktā (piemēram, kāposti, pākšaugi, āboli). Iekļaut nesaldinātus dzērienus

Diēta Nr. 10 Diēta ar samazinātu tauku daudzumu, cukura daudzumu, sāls daudzumu  un palielinātu šķiedrvielu daudzumu;
Diēta Nepiln Bērniem no 11 gadiem līdz 18 gadiem (nepilngadīgie).
Diēta Nr. 15bk Diēta paredzēta pacientiem pie aizcietējumiem, nodrošinot papildus dārzeņus un skābpiena produktus kā paniņas, kefīrs, bezpiedevu jogurts.
Individuāla diēta Iespēju robežās un strikti izvērtējot nepieciešamību, diēta paredz nodrošinot atsevišķu ārstnieciskās diētas formu, kas atšķīrās no ēdienkartē minētās.

Alergēni

 Ēdienkartē noradīto iespējamo ēdiena sastāvdaļu ( alergēnu) kodi:

Balstoties uz  EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) Nr. 1169/2011 II pielikumu –VIELAS VAI PRODUKTI, KAS IZRAISA ALERĢIJU VAI NEPANESAMĪBU, tiek noteikts, ka ēdieni, kuri satur kādu no alergēniem, tiek atzīmēti ar atbilstošo kodu( A-1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14). Katram kodam ir piešķirta viņam piederošā alergēna grupa. Alergēni tiek norādīti katras dienas ēdienkartē ar tiem atbilstošajiem kodiem.(sk. zemāk )
Organisma reakcijas pret uztura alergēniem biežāk ir šādas :

  • 47% gadījumā rodas nātrene, tūska, nieze,
  • 24% gadījumā rodas rīkles tūska, astma, alerģiskas iesnas,
  • 19% gadījumā rodas vemšana, spazmatiskās sāpes vēderā, caureja,
  • 10% gadījumā rodas sirds un asinsvadu reakcijas(ģībonis, šoks).

A01- Labība, kas satur lipekli, t. i., kvieši, rudzi, mieži, auzas, speltas kvieši, triticum turgidum polonicum vai to hibridizēti celmi, un tās produkti, izņemot:

  1. a) glikozes sīrupus uz kviešu bāzes, ietverot dekstrozi ;
  2. b) maltodekstrīnus uz kviešu bāzes;
  3. c) glikozes sīrupus uz miežu bāzes;
  4. d) labību, ko izmanto, lai iegūtu alkohola destilātus, tostarp lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirtu.

A02- Vēžveidīgie un to produkti.

A03- Olas un to produkti.

A04- Zivis un to produkti, izņemot:

  1. a) zivju želatīnu, ko izmanto vitamīnu vai karotinoīdu preparātiem;
  2. b) zivju želatīnu vai zivju līmi, ko izmanto alus un vīna dzidrināšanai.

A05-  Zemesrieksti un to produkti.

A06- Sojas pupas un to produkti, izņemot:

  1. a) pilnībā rafinētu sojas pupu eļļu un taukus ;
  2. b) no sojas pupām iegūtus dabiskus jauktus tokoferolus (E306), dabisku D-alfa tokoferolu, dabisku D-alfa tokoferola acetātu, dabisku D-alfa tokoferola sukcinātu;
  3. c) fitosterīnus un fitosterolesterus, kas atvasināti no augu eļļas, kura iegūta no sojas pupām;
  4. d) fitostanolesterus, kas iegūti no tādas augu eļļas steroliem, kura iegūta no sojas pupām.

A07- Piens un tā produkti (ietverot laktozi), izņemot:

  1. a) sūkalas, ko izmanto, lai iegūtu alkohola destilātus, tostarp lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirtu;
  2. b) laktitolu.

A08-  Rieksti, t. i., mandeles (Amygdalus communis L.), lazdu rieksti (Corylus avellana), valrieksti (Juglans regia), Indijas rieksti (Anacardium occidentale), pekanrieksti (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), Brazīlijas rieksti (Bertholletia excelsa), pistā­ ciju rieksti (Pistacia vera), makadāmijas jeb Kvīnslendas rieksti (Macadamia ternifolia) un to produkti, izņemot riekstus, ko izmanto, lai iegūtu alkohola destilātus, tostarp lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirtu.

A09 –  Selerijas un to produkti.

A010- Sinepes un to produkti.

A011- Sezama sēklas un to produkti.

A012- Sēra dioksīds un sulfīti, ja to koncentrācija pārsniedz 10 m/kg vai 10 mg/l kopējā SO2, kas ir jāaprēķina produktiem, ko piedāvā kā gatavus patēriņam vai kuru sākotnējā forma jāatjauno saskaņā ar ražotāju instrukcijām.

A013-Lupīna un tās produkti.

A014-  Gliemji un to produkti.